Romania, Arad, Lipova, nr 21
Coșul tău

Nu aveți produse în coș.

Articol Eco2Life in Revista Ferma

Mecatronica este combinația sinergetică și sistematică a mecanicii, electronicii și a informaticii în timp real. Dar care este legătura dintre mecatronică, pomicultură, sucurile naturale şi tractoarele Zetor?

Realizarea unor proiecte integrate, care implică producţia agricolă, procesarea, ambalarea şi desfacerea produselor finale, necesită o muncă uriașă și de echipă. Un astfel de business, realizat de către Adrian Kis, ne-a fost prezentat la tradiţionala manifestare "Recolte bogate" de la Nădlac, organizată de companiile Lidea şi Zetor Tractor.

Hobby-ul s-a transformat în afacere

De profesie inginer mecatronist şi cu o bogată experienţă în companii multinaţionale, Adrian Kis, reprezentantul firmei Smart Tehnic Business şi al brandului Eco2Life, a reuşit să îşi materializeze pasiunea pentru horticultură, în special pomicultură, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene în valoare de 960.000 de euro. Aprobat încă din anul 2018, proiectul a inclus înfiinţarea unei plantaţii în regim ecologic (11 ha cu măr, păr, cais și piersic) şi o unitate de procesare fructe. "Ne mândrim căci în cadrul companiei noastre avem tot circuitul integrat, adică suntem producători de fructe eco, de sucuri naturale şi fructe uscate. De asemenea, depozităm fructele la temperatură controlată şi putem apoi să le livrăm direct la domiciliul clientului printr-o aplicație online", ne-a declarat Adrian Kis.

350 tone de fructe pe an 

O parte dintre pomi sunt deja în anul trei de la plantare, iar plantaţia va intra pe rod anul viitor. Adrian Kis se aşteaptă ca la maturitate, plantaţia să producă anual cca. 350 de tone de fructe: "Fructele produse de noi vor fi toate în regim ecologic. Desigur, capacitatea totală de procesare este de circa un milion de kilograme pe an, dar acesta este încă un obiectiv frumos. Ne dorim să avem reţete proprii pentru sucurile eco, omologate şi înregistrate oficial, ceea ce este puţin mai dificil", ne-a spus fermierul.

Tehnologie de ultimă oră

Deoarece costurile cu personalul sunt destul de mari şi oamenii sunt greu de găsit, a căutat soluţii tehnice şi tehnologice care să permită automatizarea. "Am avut norocul să am alături de mine specialiști în horticultură. De la bun început ne-am ales utilajele din baza de date a AFIR, la acel moment, adică tractoare, diverse freze, tocătoare, remorci, o maşină de cules semiautomată şi tot ce este necesar pentru o bună întreținere și pentru toate lucrările necesare în livezi. Avem pregătită inclusiv o soluţie digitală prin care clienţii vor putea să comande online şi să primească produsele acasă", a arătat Adrian Kis.

Un partener foarte serios 

Încă din faza de documentare şi proiectare, Adrian Kis a căutat furnizori care să ofere soluţii integrate pentru sistemul de maşini şi echipamente necesare pentru lucrările de întreţinere din livadă. "Aveam nevoie de un pachet întreg de utilaje şi accesorii pe care să le mulăm exact pe nevoia proiectului nostru. Zetor a înțeles extraordinar de bine nevoile noastre. A fost necesară o muncă uriaşă, atât partea de documentație, cât și cea tehnică, iar Zetor a fost acel partener care ne-a pus la dispoziție tractoarele dânșilor ca să putem vedea exact dacă ele corespund nevoilor noastre. Le-am putut încerca fizic şi am vizionat şi materiale video cu utilajele, ca să vedem exact în ce condiții lucrează și dacă într-adevăr reprezintă ce avem noi nevoie", a precizat Adrian Kis.

În cadrul proiectului urmează să fie achiziționate de la Zetor un tractor Proxima CL110 (106CP), o tocătoare, freze cu palpator, remorci, un atomizor şi alte echipamente şi accesorii necesare în ferma pomicolă.

Cunoștințe tehnice avansate

Compania Zetor Tractor reprezintă un brand internațional şi are o puternică reprezentanţă locală/naţională, care poate oferi atât soluţiile tehnice, cât şi serviciile necesare. "Ne interesa foarte mult să avem o echipă care să ne poată sprijini în cel mai scurt timp în cazul unor eventuale probleme tehnice sau evenimente neplăcute. Totodată, am găsit o echipă cu un know-how tehnic foarte ridicat, fiindcă lucrăm cu tehnologie de ultim moment în cadrul proiectului nostru și pentru a obține rezultate optime, avem nevoie de parteneri cu cunoștințe tehnice foarte avansate, iar Zetor este acest partener", confirmă Adrian Kis.